Další barmanský kurz je za námi a svět je bohatší o 18 barmanů ...

Každý, kdo využil této příležitosti, do toho šel s velkým očekáváním, ale také s velkou neznámou. Učebnu stolničení jsme na týden proměnili v bar a začali se seznamovat s programem na nadcházející dny. S velkým nadšením i obavami jsme se postupně seznamovali s novými, zajímavými a lahodnými recepturami drinků, které nás lákaly svou barvou, vůní i chutí, některé koktejly nás mohly tím samým ale také odradit.

Státní zkoušky ze zpracování textu na počítači

Hodně času uplynulo od chvíle, kdy naše rozklepané prsty poprvé přičichly k výukovému programu ZAV. Jak šel čas, naše přesvědčení, že se nikdy nenaučíme psát všemi deseti, se pomalu ztrácelo. Postupně byla naše klávesnicová gramotnost na takové úrovni, že nám nedělaly problém jakékoliv texty, korekturní cvičení a ani konverzace s kamarády přes sociální sítě. Byla by škoda toho nevyužít, a tak se nás celkem 12 rozhodlo pokusit se složit "Státní zkoušku ze zpracování textu na počítači". V únoru jsme se pod dohledem komisaře vydali na 30minutovou cestu k obhajobě našich dovedností. Státní zkouška se skládala z  textu doplněného o gramatické jevy, standardního opisu a opisu s korekturními

Sommelierský kurz zvyšuje naši odbornost

  Od úterý 15. března do čtvrtka 17. března 2011 probíhal na naší škole již tradiční sommelierský kurz vedený jedním z našich předních českých sommelierů panem Petrem Doležalem Dis - specialistou s mnoha oceněními v tomto zajímavém oboru gastronomie.   Kurzu jsme se zúčastnily my dívky jako družstvo, které se připravuje na  šestý ročník soutěže „Mladý sommelier“. Pochopily jsme, že se máme stále mnoho učit a na soutěž musíme ještě hodně znalostí načerpat. Na kurzu se základům sommelierství učilo kromě zájemců z řad veřejnosti také 7 žáků naší školy a z jejich zapojení a snahy jsme vycítily, že budeme mít důstojné nástupce do soutěží i v dalším roce.   Zájemci

Sommeliérský kurz minulostí

Ve dnech 18. – 20. 11. 2009 uspořádala Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod sommeliérský kurz pro své studenty i ostatní širokou veřejnost. Tento kurz má na naší škole již svou tradici, letos se konal totiž již popáté. Také kvalita kurzu je zaručena, protože přednášejícím lektorem je odborník na slovo vzatý - pan Petr Doležal, DiS, zakladatel Sommelierské akademie a Společnosti pro školící a poradenskou činnost v oboru vinařství z Hradce Králové.   První den jsme se všichni sešli v učebně stolničení na pracovišti Kyjovská.  Pan Doležal si nás nejdříve prohlédl a požádal nás, abychom se představili a řekli mu, proč jsme na tento kurz vlastně přihlásili. Poté jsme

Zpráva z kurzu přípravy kávy

OA a HŠ Havlíčkův Brod uspořádala pro své studenty i další zájemce z gastronomické veřejnosti již po sedmé kurz přípravy kávy. Přivítali jsme mezi sebou velice milého lektora, odborníka na slovo vzatého, mistra kávy, italského hoteliéra pana Maria Bossetti, zástupce firmy Pascucci S.p.A Italie. Pod jeho vedením a s pomocí tlumočnice italštiny Mgr. Renaty Kopecké jsme se naučili připravovat několik druhů káv - espresso, cappuccino, latté a pravou italskou čokoládu. Dozvěděli jsme se zajímavosti z gastronomie jednotlivých regionů v Itálii, seznámili se s pojmy – cibetová káva, café grande, lungo, picolo a ochutnali kávová zrna v čokoládě. Obsluhovali jsme složitý přístroj na přípravu kávy firmy Passcucci.

Kurz ozdobného balení dárků

 Náplní kurzu byly vybrané postupy dárkového balení, které patří k odborným dovednostem žáků oboru vzdělání s výučním listem Prodavač. V průběhu čtyř únorových dnů kurz absolvovalo 40 frekventantů, kteří se naučili zabalit vkusně a nápaditě malý či větší dárek. Při každém setkání panovala velmi příjemná atmosféra a tvůrčí duch. Výsledkem kurzu byly nazdobené balíčky, které si jejich autoři hrdě odnášeli domů. Cílem této akce nebylo jenom předat dětem základní dovednosti v balení dárků. Šlo zároveň také o představení školy a její vzdělávací nabídky, zejména pak o představení oboru vzdělání Prodavač. ....... Zpracovala : Vrublová Vladimíra

Rekvalifikace Prodavačka - zaučení

            Rekvalifikantky  se připravovaly v teoreticko – nácvikové části, která byla zajištěna v odborné učebně učebního oboru prodavač v rozsahu 100 hodin a pracovaly přímo v prodejnách v Havlíčkově Brodě, Chotěboři, Světlé nad Sázavou,  Žďáře nad Sázavou a Třebíči. Jejich práce byla sledována ve spolupráci s vedoucími provozoven.             Kurz byl ukončen závěrečnou prací, která se skládala ze dvou částí. Účastnice kurzu prakticky předvedly zaučení při odbavování nákupu na kontrolní pokladně, při navažování zboží a dárkovém zabalení vybraného výrobku. Druhá část mapovala formou písemného testu základní orientaci pro vykonávání profese prodavačky. Ze závěrečné krátké anonymní ankety vyplynulo, že kurz byl veden tak, aby jim usnadnil vstup do problematiky

Třída H3 a kurz cukrářské technologie

Na nic nečeká a začíná s výkladem odborné teorie a co nás vlastně první den čeká. Po krátkém úvodu v teorii přecházíme na cukrářskou dílnu a začíná nám praktická část. Jsme rozdělení do skupin a každá má za úkol připravit základní vanilkový krém nebo pařížský krém, které následně použijeme do rolád, řezů či bezé. Jsou nám vysvětleny základní pokyny a poté se řídíme recepturami, které jsme dostali na začátku kurzu. Paní Berzsiová mezi námi prochází, kontroluje nás a radí. Po dokončení moučníků si každý připraví korpus na slavnostní dort, který je na konci třídenního kurzu jakýmsi zakončením a vyvrcholením naší praktické části.

Adaptační kurz 2007

A takto na své první seznamování se spolužačkami vzpomíná studentka třídy A1. B Veronika Vodáková. Adaptační kurz třídy 1. B se uskutečnil 28. srpna 2007. Ale nebylo to naše první setkání. Některé z nás se potkaly už na Dni otevřených dveří. Následovaly červnové třídní schůzky a právě tady jsme se ze seznamů tříd poprvé dozvěděly jména spolužaček. Asi každou z nás vyděsila představa 30 holek a žádného kluka. Vždyť každá správná třída by nad sebou měla mít ochrannou mužskou ruku. Konečně nastal ten den. Den, kdy na sebe nebudeme pouze koukat, ale budeme se muset navzájem poznat – myslím, že nebyla ani jedna,

Zpráva z kurzu dekorace ovoce a zeleniny

V naší škole již několik let probíhají kurzy dekorace ovoce a zeleniny pod vedením pana lektora Luďka Procházky, vítěze světové kuchařské olympiády IKA 2004 a držitele několika dalších ocenění v této kategorii. Letošní kurz probíhal ve dnech 15.2 a 16.2. 2007. Měli jsme připraveny nejrůznější druhy zeleniny a ovoce, které se naším přičiněním měly proměnit do takových tvarů, které jsme doposud obdivovali jen v knihách zmíněného autora. První den kurzu byly na programu jednoduché zeleninové ozdoby. Naučili jsme se ozdobně tvarovat ředkvičky, rajčata a okurky, což můžeme použít jako vkusný doplněk k různým masitým pokrmům. Květy z pórku, ředkve nebo spirály z mrkve, které už byly pro nás

Adaptační kurz - H1

 Všichni jsme se v plném počtu sešli v 9.00 hod. ve školní hale, kde na nás už nedočkavě čekala naše budoucí třídní učitelka Ing. Jana Lajnerová a Mgr. Eva Stloukalová (ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny Havlíčkův Brod), která nás celým kurzem provázela až do 13.00 hodiny.Ze začátku byl každý z nás ostýchavý, což se dalo čekat, ale postupem času jsme se více uvolnili, takže vše probíhalo v pohodě. Vděčíme za to také programu, který pro nás byl připraven, různé poznávací techniky, hry apod. Tento adaptační kurz měl určitě smysl, protože jsme se mohli alespoň trochu seznámit, a proto se nám snad první školní

Zpráva z kurzu cukrářské technologie

Spolu s dalšími třinácti studenty jsem se zúčastnila třídenního cukrářského kurzu v termínu od 21.9. do 23.9.2009. Kurz začínal vždy od 8:00 hodin na pracovišti Kyjovská a končili jsme podle toho, jak jsme danou práci rychle zvládli, většinou kolem 15:00 hodiny. Třetí, poslední den nás pak odpoledne čekal závěrečný raut, na který jsme si každý mohli pozvat dva hosty. Lektorkou našeho kurzu byla paní Pavlína Berzsiová, kterou můžete znát i z televize. V naších očích velice šikovná, milá a s námi velice trpělivá. První den jsme se seznámili s cukrářskou terminologií pro výrobu moučníků, s důležitými zásadami pro přípravu moučníků a také s hlavní surovinovou základnou pro výrobu

Zkoušky z dílčích kvalifikací

Zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006) umožňuje dospělým lidem získat plnohodnotný doklad o dosažení kvalifikace na základě přezkoušení vědomostí a dovedností člověka bez ohledu na to, jakým způsobem je získal – zdali studiem, či praxí. Pomůže to lidem, kteří nepracují v oboru, který vystudovali, v praxi se naučili dělat něco jiného, ale když se zajímají o dané pracovní místo, chybí jim doklad o odpovídajícím vzdělání. Základním prvkem nového systému jsou tzv. dílčí kvalifikace. Jde o způsobilost k vykonávání pouze části určitého povolání, tj. určité pracovní činnosti nebo několika pracovních činností, které ale dávají možnost profesního uplatnění.   Naše škola získala

Jak jsme se učili barmanskému řemeslu

Ve dnech 29. 3. – 2. 4. 2010 probíhal na naší škole další barmanský kurz. Zúčastnila se jej téměř celá naše třída H1., doplněná žáky z oboru číšník-servírka a dvěma zájemci z řad veřejnosti. Do základů barmanského řemesla nás zasvěcoval vynikající odborník v této oblasti - pan Miloš Tretter, kterému moc děkujeme za všechny ty znalosti, poznatky a zkušenosti, které se nám snažil během celého týdne předat. Jeho postřehy a rady se netýkaly pouze barmanského povolání, ale i běžného života. Kurz probíhal každý den od 8 do 16 hod. Ráno se probírala teorie - značky alkoholu, země původu, způsoby chování k zákazníkům apod. Po polední hodinové pauze nás

Další barmanský kurz je minulostí,

6.4. – 10.4. 2009 se u nás na škole konal barmanský kurz. Zúčastnili se ho 24 žáci pod vedením pana Miloše Trettera. Barmanský kurz byl určený především pro nás, studenty oboru Hotelnictví a turismus, a také jsme toho nejvíce využili. Všichni jsme tam šli s velkým očekáváním. Barmanství nás prostě zlákalo. Jenom ze třídy H1 tam bylo 18 studentů. Seznámili jsme s programem na týden a učebnu stolničení jsme přeměnili na bar. Nejdříve jsme všichni nechápavě koukali. Vůbec by nás nenapadlo, že za pár dní dokážeme všechno, co nám tam pan Tretter ukazoval. Každý den jsme absolvovali teoretickou i praktickou část výuky. Učili
Obsah složky je prázdný.

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  
 
     

Nebuďte průměrní,
přidejte se mezi elitu...

chev