Vaříme s bylinkami

Zobrazeno: 1619

Květináč  Většinou se z bylinek používají lístky, květy a natě, které je možno využít jak čerstvé, tak sušené. Pěstování bylinek je celkem nenáročné. Nemusíte si kvůli bylinkám kupovat zahrádku, k pěstování bylinek postačí i květináč na okenním parapetu či balkoně. Navíc je to pohodlné při vaření, neboť čerstvé bylinky máte po ruce. Takže neváhejte a tento rok si určitě pořiďte nějakou tu sazeničku, květináč, rostlinný substrát a určitě nebudete litovat. Pokud nechcete pečovat o bylinky, určitě vám mohou k ochucení pokrmů pomoci bylinkové kostky jsou vhodné k přípravě zeleniny, hub, drůbeže a ryb. Skvěle dochutí italská jídla, polévky, různé omáčky na špagety, těstoviny nebo rýži.

BazalkaBAZALKA

- patří mezi nejoblíbenější bylinky Středomořské kuchyně. Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Čerstvé listy se přidávají k rajčatům, salátům, rybám, sýrům,  ale také do těstovin a různých omáček.


Králík na bazalce

Suroviny  pro přípravu 4 porcí:

1 králík, 2 lžíce hladké mouky, 100 g másla,  2 dcl bílého vína, 20 g sušených hub, petrželová nať, 40 g cibule, bazalka, sůl

POSTUP - Králíka nakrájíme na porce, obalíme v mouce a opečeme na másle ze všech stran.Opečené porce polijeme vínem, přidáme houby (předem namočené v teplé vodě, okapané a nakrájené na kousky), sekanou petrželovou nať, drobně nakrájenou cibuli, bazalku a sůl. Necháme dusit asi 10 minut, podléváme. Měkkého králíka vyndáme, upravíme na mísu, šťávu propasírujeme a přelijeme na králíka.

Saturejka

SATUREJKA

- je nedílnou součástí balkánské kuchyně, ale oblíbená je i v staročeské kuchyni. Charakterizuje ji peprná chuť, která však nedráždí žaludek. U lidí, kteří nemohou pepř, rostlinka skvěle nahradí jeho aroma.


Dobromysl  DOBROMYSL

- je známá spíše jako oregáno. přidat do masitých jídel, polévek, dušené zeleniny, zeleninových salátů, pokrmů z ryb.



Kuře na bylinkách

Suroviny pro přípravu 8 porcí:

8 kuřecích stehen spodní část s kostí, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička mleté červené papriky, 1 cibule, 2 zelené papriky, 1 červená pálivá paprička / nemusí být/,     4 stroužky česneku, 2 ICL bílého vína, 1 bobkový list, 1/2 lžičky usušeného dobromyslu /oregano/, 4 sušená rajčata / čerstvá, loupaná/, 1/2 hrnku mandlí, 1 1/2 hrnku hnědé dlouhozrnné rýže, posekaný koriandr nebo petrželku

POSTUP - Kousky kuřete obalíme v mouce a opečeme je na oleji dozlatova. Vyjmeme je a do pánve přidáme cibuli, zelené papriky, česnek a vše osmažíme. Nakonec přidáme mletou a pálivou papriku, přilijeme vývar / vodu/, víno, bobkový list, dobromysl, rajčata, mandle a rýži. Nahoru poskládáme opečené kuřecí kousky, přikryjeme a pomalu dusíme asi 20min.


TymiánTYMIÁN

- se přidával do pokrmů již ve starověku. V kuchyni se tymián skvěle hodí k tučnějším  druhům masa.




Nadívaný vepřový kotlet

Suroviny pro přípravu 4 porcí:

4 kotlety, 4 párky, 4 znojemské okurky, hladká mouka, sladká paprika, tymián, sůl, olej

Příloha:

Jako přílohu se dá použít cokoliv, třeba i čočka.

POSTUP - Do kotlety ne moc tučné, alespoň 4 cm silné, prořízneme kapsu, do které dáme oloupaný párek a malou znojemskou okurku. Kapsičku zašijeme párátkem, kotlet obalíme v hladké mouce smíchané se sladkou paprikou, solí a trošinkou tymiánu. Zprudka opečeme na omastku, pak naskládáme do pekáče, přiklopíme pokličkou a hodinu pečeme v troubě za občasného podlévání. Výpek slijeme, dolijeme vodou, přivedeme k varua provaříme za občasného míchání, nakonec dochutíme.


Máta  MÁTA

- se pěstuje ve většině evropských zemí a používali ji již staří Egypťané. V kuchyni dodává svěží chuť letním nápojům, koktejlům, ovocným i zeleninovým salátům.




MeduňkaMEDUŇKA

 -  v sobě spojuje léčebné účinky máty a heřmánku. V kuchyni se její čerstvé lístky hodí do osvěžujících letních salátů, boršče a zeleninových polévek.



Jahodovanilkový pohár

Suroviny pro přípravu 4 porcí:

10 g želatiny, 250 ml bílého jogurtu, vanilkový cukr, 60 g pískového cukru, 450 g čerstvých jahod, meduňka

POSTUP  - želatinu přelijeme 30 ml horké vody a za stálého míchání ji necháme dobře rozpustit a zchladnout. 300 g jahod omyjeme, osušíme, překrájíme na kousky a rozdělíme do pohárů. Jogurt promícháme s vlažnou želatinou, pískovým a vanilkovým cukrem. Touto směsí přelijeme rozkrájené jahody v pohárech. Omyjeme a osušíme 150 g jahod zbylých, popřípadě je rozpůlíme. Poháry ozdobíme jahodami a lístky meduňky. Podáváme dobře vychlazené.


Věra Sobotová


O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  
 
     

Nebuďte průměrní,
přidejte se mezi elitu...

chev