Suši - (Sushi)

Zobrazeno: 1597

Sushi_1Rýže suši

Suši  je připraveno  z rýže, která má krátké zrno - Japonica rýže. Podstatná vlastnost je její lepivost.

Nori

Obaly mořských řas se používají k balení suši. Tato je řasa tradičně kultivovaná v přístavech Japonska.  Dnes je výrobek  produkován osmažený, balený, a prodává se  ve standardu-listy velikosti asi 18 cm -  21 cm.

Omeleta

Když dělá fukusazushi - tenká omeleta může nahradit list nori jako obal. Omeleta je tradičně vyrobena v obdélníkové omeletové pánvi (makiyakinabe).

Ryby

Obyčejně-použité ryby jsou tuňák, makrela, losos a různé druhy mořských živočichů.

 

Sushi_1Doplňky

Nakládaná daikon ředkvička, různé nakládané zeleniny  - sojová zrna, avocado okurka, chřest, tofu, tykev, lopuch a sladká kukuřice.

Koření

-         Soy omáčka – sojová omáčka.

-         Wasabi -  strouhaný kořen rostliny wasabi.  Je zelený a má desinfekční účinky.

-         Gari -  sladký, nakládaný zázvor.

Nástroje pro přípravu suši

  • Fukin: Tkanina kuchyně.
  • Hangiri: Rice barel.
  • Hocho: Kuchyňské nože.
  • Makisu: Bambusová skalnatá podložka.
  • Ryoribashi: Hůlky na vaření.
  • Shamoji: Wooden rýžové pádlo.
  • Makiyakinabe: Obdélníková omeletová pánev.

 

Sushi_3

Nejznámější druhy suši

Obyčejná součást všech odlišných druhů suši je rýže suši. Rozmanitost vyvstává ve volbě náplní a zálivek, jiných druzích koření a ve způsobu jak je suši tvarováno.

 

–        Nigiri-sushi  -  pravděpodobně nejtypičtější forma suši u restaurací ve tvaru obdélníku s wasabi, zálivkou a tenkou vrstvou nori. Jeho historie  známá od 18 století.

–        Makisushi (válcované suši) - válcovitý kus, se tvoří  pomocí podložky bambusu, nazvaný makisu. Makizushi je obecně balen v nori, list usušených mořských řas, které uzavřou rýži a náplní. Občas nori nahrazuje obalem ze  smaženého vejce. .

–        Temaki  -  velký kužel-tvarovka z nori plněný rýží a přísadami.

–        Uramaki - náplň je ve středu obklopená , pak vrstva rýže a svrchního nátěru nějaké jiné přísady  jako jikry nebo osmažená sezamová semena.

–        Oshizushi (vyžehlené suši) – kompaktní blok, tvarovaný ve dřevěné formě zvané oshibako a rozřezán na kousky.

Zajímavosti

V Japonsku je suši velmi populární, ve speciálních restauracích se podávají různé druhy suši na  barevně kódovaných talířích podle ceny - účtují se druhy zkonzumovaných talířů.

 
 
Zpracoval:    Jiří Syrový N2. / 2006


O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  
 
     

Nebuďte průměrní,
přidejte se mezi elitu...

chev