Sommelierský kurz 2007 očima jeho účastníků

Zobrazeno: 1249

   Možná bych se mohla představit. Jmenuji se Tereza Vaňková a jsem jedna z účastníků kurzu. Chtěla bych nastínit průběh a pocity během kurzu pro budoucí zájemce.

Společné foto   První den jsme se měli všichni sejít v učebně číslo 14. Posedali jsme si do lavic, byly tam tváře známé a neznámé a najednou přišel takový zvláštní člověk. Když jsem si ho poprvé prohlédla, připadal mi jako veliký umělec, věřte nebo ne, ale ani jsem se moc nespletla. Petr Doležal je totiž umělec, ale mezi víny.

   Pan Doležal si nás nejdříve prohlédl a požádal nás, abychom se představili a řekli mu, proč jsme na jím pořádaný kurz přihlásili. Později nám oznámil, že budeme psát dva testy, které zrekapitulují to,co jsme se za celý den naučili. Abych pravdu řekla, měla jsem docela strach, ale pan Doležal to vyprávěl s takovou chutí a radostí, že to nebyl ani až tak veliký problém.

Diplom sommeliera   Druhý den byl spíše praktický. Naučili jsme se, jak správně servírovat víno u stolu hosta a hlavně jak přitom postupovat. Řekla bych, že toto bylo výrazně zábavnější, než psaní testů, alespoň tedy pro mě. Třetí den se měli složit praktické i písemné zkoušky. Praktická část zahrnovala servis a podávání vín, kde jsme předvedli kompletní servis a degustaci vína. Součástí zkoušky byla i teoretická část: základní znalosti sommeliera, přehled nejznámějších značek vín a značení kvality a chuti.

Po ukončení zkoušek, jsme ochutnali výtečné francouzské víno. Na závěr jsme se sešli v učebně a udělali společnou fotografii a jeden z účastníků, pan Gerthner poděkoval panu Doležalovi za celý náš kolektiv. Na památku jsme dostali velice dobrý otvírák a degustační sklenku.

Tereza Vaňková, H2.


 

Názor na kurz:

Sommelierský kurz na Střední hotelové škole v Havlíčkově Brodě v termínu od 3.-5.10.2007 splnil naše očekávání. Kurz byl více než na česká zaměřen na zahraniční vína, takže dobře doplňoval valtické kurzy o víně. Ty jsou víc o pití a poznávání vína. Tento kurz se zaměřil, jak by na hotelové škole také měl, na podávání vína hostům v restauracích. Vyzkoušely jsme si precizní servis vína a ověřili jsme si znalosti těch největších světových vín. Navíc jsme na závěr kurzu ochutnaly výborné francouzské víno a na památku jsme dostaly otvírák a skleničku. Dáváme kurzu za jedna! 

Ludmila Sýkorová a Lenka Pätoprstá, Čejkovice

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  
 
     

Nebuďte průměrní,
přidejte se mezi elitu...

chev