Slovenská a česká gastronomie - Odborná stáž na Slovensku

Zobrazeno: 1472


Projekt nazvaný Slovenská a česká gastronomie byl připravován ve spolupráci se Strednou poľnohospodárskou školou a Obchodnou akadémií ve Spišské Nové Vsi, která byla hostitelskou organizací našich studentů.

Na Slovensko vycestovali žáci třetích ročníků oboru vzdělání Kuchař, Číšník – servírka a Cukrář – výroba, aby absolvovali třítýdenní odbornou praxi. Stáži předcházela odborná, kulturní a jazyková příprava. Díky jazykové přípravě se všichni velmi rychle zaposlouchali do slovenštiny a bez problémů se mohli zapojit do práce v gastronomických provozovnách. Kuchaři připravovali denní menu v hotelu Preveza ve Spišské Nové Vsi, servírky obsluhovali v baru a jídelně téhož hotelu a cukrářky pomáhaly při výrobě dortů a dezertů v cukrářské výrobně ve Smižanech. Součástí stáže byla i řada odborných exkurzí, např. do masokombinátu, pekáren nebo do hotelu Metropol.

O ubytování a stravování studentů se postarala partnerská škola. Ve volném čase mohli využívat její počítačovou učebnu s přístupem na internet a tělocvičnu. Víkendy patřily objevování krás východního Slovenska. Nezapomenutelné zážitky získali všichni čeští studenti ve Vysokých Tatrách a ve Slovenském ráji. Kulturní památky města Levoče a monumentální efektně osvětlený Spišský hrad zůstane jistě také dlouho v paměti všech stážistů.

Protože všichni žáci, kteří byli vybráni na stáž, studují gastronomické obory, bylo jejich hlavním cílem získat poznatky o slovenské gastronomii. K tomu přispěla zejména prezentace slovenské kuchyně na spišské salaši. Všichni účastníci prezentace ochutnali ovčí sýry, slovenské klobásy, východoslovenskou kapustnici, pirohy a samozřejmě i brynzové halušky. 

Výsledkem pobytu na Slovensku jsou nejen nové odborné vědomosti a dovednosti vztahující se ke slovenské kuchyni, ale i zkušenosti s komunikací v cizím prostředí, posílení odpovědnosti a samostatnosti studentů a v neposlední řadě i nově vzniklá přátelství se slovenskými studenty.

O prezentaci slovenské kuchyně v Čechách se postarají účastníci stáže v nejbližších dnech. Ve školní jídelně je naplánován Den slovenské kuchyně, kdy strávníci ochutnají tradiční slovenské pokrmy.

Projekt Slovenská a česká gastronomie byl realizován s podporou Evropského společenství a je financován z přiznaného grantu se spoluúčastí školy. Díky této finanční podpoře proběhnou další stáže studentů naší školy v březnu a říjnu příštího roku.



       

. . .
. .
.


O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  
 
     

Nebuďte průměrní,
přidejte se mezi elitu...

chev