Recepty tradičních českých vánoc

Zobrazeno: 1502

Klasická vánoční rybí polévka

Suroviny:

Hlavy z kapra, jikry, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 40 g másla, 40 g hladké mouky, sůl, petrželka, muškátový květ nebo oříšek.

 
Postup:

Hlavu kapra očistíme, zbavíme žaber a očí, vaříme asi 15 minut. Vývar procedíme, umícháme světlou jíšku a zahustíme vývar. Na másle osmažíme nastrouhanou nebo na jemné nudličky pokrájenou zeleninu, přidáme do polévky a uvaříme do měkka. Nakonec přidáme maso z hlavy, jikry nebo mlíčí, osolíme, okořeníme a přidáme zelenou petrželku. K polévce patří na kostičky nakrájená a osmažená houska.

Černý kuba

  Suroviny:
· houby čerstvé (300g),nebo sušené (30g)
· rýže nebo krupky 300 g
· cibule, česnek, kmín
· sůl, pepř


Postup:
 Čerstvé houby podusíme na másle a na cibulce, osolíme a okmínujeme. Nepodléváme je,příp. později - samy pustí vodu. Když jsou houby měkké, vydusíme je až na tuk. Pokud máme k dispozici jen houby sušené, namočíme je předem do studené vody, pak scedíme a vymačkáme. Dále pracujeme jako s čerstvými. Dále ve vodě uvaříme propláchnuté a spařené krupky, nebo rýži. Po uvaření promícháme s připravenými houbami, prolisovaným česnekem, můžeme opepřit a přisolit podle potřeby. Pekáček vymažeme tukem, naplníme směsí a ve vyhřáté troubě zapečeme.


Kapr na černo

 Suroviny:
· kapr rozdělený na porce
· kořenová zelenina (můžeme vynechat)
· sušené švestky, rozinky
· oloupané mandle
· perník na strouhání
· švestková povidla
· citron.šťáva nebo lžička octa
· houskový knedlík, noky

Postup:
V osolené vodě podusíme porce ryby. V další nádobě povaříme v osolené vodě kořenovou zeleninu, když je měkká, rozmixujeme nebo protlačíme sítem. Pak přidáme lžíci švestkových povidel , necháme je opět za mírného varu rozpustit a nakonec zahustíme strouhaným perníkem (podle potřeby). Dochutíme citronem a cukrem a nakonec přidáme omyté rozinky, sušené švestky a pokrájené oloupané mandle. Porce kapra na talíři přelijeme omáčkou. Podáváme s houskovými knedlíky nebo s noky.
 
Vánoční perníčky
Suroviny:

50 dkg hladké mouky, 18 dkg moučkového cukru, 12,5 dkg másla 12,5 dkg medu, 23 celá vejce, 1 vrchovatá lžička skořice, 2 vrchovaté lžičky perníkového koření, 1 rovná lžička jedlé sody

Postup:

Na vál do mouky přidáme rozpuštěné máslo s rozpuštěným medem a vše ostatní. Těsto necháme 1 hodinu uležet v chladničce. Rozválíme na 1/2 cm plát, vykrajujeme tvary a upečeme ne moc pomalu. Upečené, ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem. Malujeme polevou z 1 bílku, 7 kapek citrónové šťávy, 7 dkg moučkového cukru 4x prosátého.

 
Vánočka

Suroviny:
· 1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé)
· 2 menší zarovnané lžičky soli
· 20 dkg cukru
· 1vanilkový cukr
· citrónová kůra, mandle
· rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp.s rumem)
· 20 –25 dkg tuku (rozpustit)
· 3 žloutky
· 5 –6 dkg droždí (kvásek)
· 1/2 l vlažného mléka

Postup:
Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Připravíme si kvásek(z trochy mléka, cukru + rozdrobené droždí), promícháme a necháme u tepla kynout).Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme, až tzv. „fouká“. Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne. Pak rozdělíme na devět dílů – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.

Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.
 
Jablkový závin
 
Recept na klasický jablkový štrůdl, neboli závin.


Co potřebujeme:

· 30 dkg hladké mouky
· 10-20 dkg tuku
· 1 vejce nebo jen žloutek
· lžíce octa
. špetka soli
· vlažná voda (dle potřeby)
· pokrájená jablka
· cukr
. skořice (ořechy, rozinky)
· strouhanka (nasaje šťávu z jablek, která pak nevytéká)


Jak na to,
aneb vstříc štrůdlu krok za krokem:


- Do mouky přidáme špetku soli, promícháme, pak do důlku v mouce rozklepneme vejce (nebo jen žloutek), dáme lžíci octa, rozpuštěný tuk a vlažnou vodu.

- Vypracujeme vláčné těsto.

- Na chvíli přiklopíme teplým kastrolem nebo teplou pokličkou a necháme 15 – 30 min. odpočinout.
- Pak na vále, nebo na utěrce (lépe se zavinuje a může se ještě rukou vytáhnout) vyválíme těsto.

- To nejprve posypeme strouhankou (lepší je obdělaná na másle), na ni dáme postrouhaná jablka, ty posypeme cukrem, skořicí, případně strouhanými ořechy a rozinkami.

- Těsto zavineme, kraje dobře uzavřeme, přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem (upeče se tak dozlatova).

- Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 150 stupňů cca 30 min dle potřeby (záleží na druhu trouby).

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  
 
     

Nebuďte průměrní,
přidejte se mezi elitu...

chev