„O bramborovou pochoutku Vysočiny - 2008“

Zobrazeno: 1601

Soutěž byla součástí oslav stoletého výročí založení první bramborářské organizace v českých zemích a byla pořádána ve spolupráci s Ústředním bramborářským svazem ČR.

Soutěž byla vypsána pro žáky středních škol a středních odborných učilišť s gastronomickým zaměřením, přihlášenou školu reprezentovala dvoučlenná soutěžní družstva. Členové soutěžních družstev si změřili síly ve třech disciplinách. Prví disciplinou byl vědomostní test, ve kterém soutěžící prokazovali své znalosti o bramborách a jejich použití v gastronomii.

Po absolvování testu se jeden člen soutěžního týmu věnoval přípravě bramborového salátu a druhý dohotovení moučníku z brambor. Soutěžící popustili uzdu své fantazii a ukázali, že z brambor se dají připravit opravdové pochoutky. Odborná porota měla velmi těžké hodnocení, všechny výrobky měly vysokou úroveň.

Při přípravě bramborového salátu se někteří soutěžící přiklonili spíše ke klasickým surovinám, jiní volili ingredience méně obvyklé, jako například mořské řasy. Nejvyšší bodové hodnocení získal „Lehký salát s mandlemi a kapary“, který připravila Nikol Wolfová, žákyně třídy H3. Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod.

Kategorie moučníky byla přehlídkou zajímavých receptur a originálního zdobení. Jedinou podmínkou, kterou museli soutěžící respektovat, bylo použít při přípravě moučníku brambory.

Mezi soutěžními výrobky se objevila bramborová pochoutka Světlá, bramborovo-meruňkový dortík, buchty Vysočiny, roláda s mákem a povidlovou omáčkou a další. Vítězství v této kategorii vybojovala Barbora Fialová, žákyně třídy H3. Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod, s moučníkem pod názvem „Pestré řezy s bramborovo-meruňkovou pěnou“.

V hodnocení družstev získalo součtem bodů ve všech disciplínách první místo družstvo Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod ve složení Jan Beránek a Vladimír Bulánek, oba žáci třídy K2.

V soutěži velmi dobře uspěla i Hotelová škola Poděbrady a Střední škola obchodu a služeb Jihlava.

Porota se však shodla na tom, že v  soutěži „O bramborovou pochoutku Vysočiny“ poražený určitě nebyl nikdo. Všichni žáci a jejich učitele prokázali, že gastronomie je jejich velkým koníčkem, ve kterém se stále zdokonalují a hledají nové možnosti.

První ročník soutěže „O bramborovou pochoutku Vysočiny“ se setkal se zájmem a pozitivním hodnocením soutěžících i veřejnosti. Věříme, že soutěž se stane tradicí a v říjnu 2009 se na naší škole opět sejdou představitelé gastronomických škol, aby ukázali, co všechno je možné připravit z brambor.



 

 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  
 
     

Nebuďte průměrní,
přidejte se mezi elitu...

chev